Zariaďujete kuchyňu? Pozor na tieto chyby!
Kuchyňa je miestom, kde najmä domáce panie strávia veľa času a ak ju máte spojenú aj s jedálňou, stretáva sa tam celá rodina. Práve preto by ste sa pri jej zariaďovaní mali vyvarovať niektorých chýb, ktoré môžu znížiť jej funkčnosť alebo komfort. O čo konkrétne ide?
Málo miesta, veľa vecí
V kuchyni máme obvykle najviac príslušenstva. Práve preto je to miestnosť, kde potrebujeme aj najviac úložného priestoru. Čo však v prípade, že jej priestorové riešenie nie je na rozmery príliš štedré? Treba hľadať riešenia a nápady, ako vyťažiť z mála čo najviac – napríklad využite všetky steny, ktoré sa dajú.
Skvelým nápadom sú napríklad lišty s háčikmi nad sporákom. Vytvoríte tak miesto pre kuchynské príslušenstvo ako varešky, naberačky alebo šľahacie metličky. Na úložný priestor využite aj modulové steny – zbavia pracovnú dosku špongií, papierových utierok a korenín. Na odkladanie nožov a iných kovových predmetov sa zasa hodia špeciálne magnetické lišty.
Pozrite si aj iné užitočné tipy, ako vybrať nábytok, vďaka ktorým môžete nielen svoju kuchyňu zariadiť efektívne, kvalitne a za skvelé ceny.
Vetrajte – nielen cez digestor
Pri príprave jedla a celkovo pri varení musí byť pracovná plocha dostatočne osvetlená, a to isté platí aj pri jedálenskom stole. Dbajte preto na to, aby všetky dôležité zóny v kuchyni boli správne osvetlené. To, aký dizajn svietidiel zvolíte, je už na vás a štýle, v ktorom svoju kuchyňu chcete mať zariadenú.
Nezabudli ste na elektrické zásuvky? Množstvo spotrebičov a iných kuchynských pomocníkov ich vyžaduje viac, ako možno v iných miestnostiach. Hlavne, keď si pri varení občas rozrobíme viac vecí naraz. Preto je na mieste už pri plánovaní kuchyne dbať na to, aby bol dostatok zásuviek na správnom mieste a s ľahkým prístupom.
Pozor tiež na odvetrávanie kuchyne. Mať digestor nie je žiadna veda – ak nezvolíte taký s dobrým odsávaním, výpary z jedla sa vám budú šíriť po celom byte či dome, rovnako, ako para a mastnota. Dôležité je kuchyňu aj vetrať. Moderné verzie digestorov majú aj režim čistenia vzduchu.
Ergonómia vám uľahčí život
Rozvrhnutie kuchyne sa do značnej miery odvíja aj od rozvrhnutia rozvodov vody, odpadu a elektriny. Dajte si pozor, aby ste prívod plynu umiestnili tak, aby bol hneď pri varnej doske a rúre. Odpadové rúrky a prívod vody by zasa mali ústiť v mieste drezu, prípadne pri umývačke riadu.
Pozor aj na zlú ergonómie kuchyne. V každej kuchyni by mala byť zóna skladovania, umývania a varenia. Takzvaný pracovný trojuholník vám určí ideálne vzdialenosti medzi chladničkou, kuchynským drezom a sporákom. Nezabudnite ani na manipulačný priestor vedľa sporáka a rúry, kam sa odkladá horúci riad.
„Prehreškom“ býva aj umiestnenie chladničky vedľa sporáka či rúry. Chlad a horúco na seba vzájomne pôsobia, čo vedie k vyššej spotrebe energie. Ideálne nie je ani mať drez bezprostredne vedľa varnej dosky. Medzi zónou umývania a varenia by mal zostať priestor v šírke cca 60 cm.
Dobre zariadená kuchyňa by mala byť aj dobre uprataná. Začnite vždy od zariadenia a končite dlážkou. Tú je najlepšie vytrieť handrou alebo mopom. Pozrite si preto tipy na najlepší mop na plávajúcu podlahu alebo iný typ podlahy, ktorý v kuchyni máte.